TİME DOCTOR

İş takip programı olarak bilinen bu programlar sayesinde personel takibi, iş takibi, proje yönetimi ve zaman takibi gibi şirkette önem taşıyan faktörlerin...







Hayat ve İnsan

İnsan karmaşık bir o kadar da basittir ki aslında, anlamak ve konuşmak üzerine kurmak gerekir hayatları. Kısa kısa insan ve hayat üzerine düşüncelerimizden yansıyanlar.




ANYLOGIC

Simülasyon modelleme, gerçek dünyadaki sorunları güvenli ve verimli bir şekilde çözer. Kolayca doğrulanabilen...




  • Bakım Onarım & Büyük Veri

    İ.Hilmi KONUR

    Bakım, ekipmanların ve sistemlerin fonksiyonlarını en iyi performansla sürdürmeleri için üretim, bakım ve diğer bölümlerin birlikte gerçekleştirdiği sistemli faaliyetlerdir. Üretimde kullanılan her makine çalışma koşullarının ve zamanın yıpratıcı etkisinden dolayı eskimekte ve geçen zaman ile üretim performansında ve üretim kalitesinde düşme olmaktadır. Bu olumsuzlukların tümüyle ortadan kalkması mümkün olmamakla birlikte planlı bir bakım ile en aza indirgemek olasıdır. Bakım, üretim sisteminin plan ve programlara uygun olarak çalışmasını sağlayan, tutan bir yürütme ve kontrol fonksiyonudur.


    Bakım Onarım Sistemlerinde 2 Tip Ana Bakım

    Bakım - onarım sistemlerinde, makinenin arızalandığı durumda gerçekleşen bakım (arızi, fırsatçı) ve planlı bakım (periyodik, önleyici ve kestirimci) olmak üzere iki tip ana bakım vardır.

    Makine arızalandığı durumda gerçekleşen bakım, ekipmanların çalışma esnasında arızalarını gidermek için yapılan bakımdır. Kısaca makinenin veya ekipmanın tamamen bozuluncaya kadar kullanılmasını ve arıza oluşunca onarılmasını içeren bir bakım türüne arızi bakım diyebiliriz.
    Planlı bakım ise ekipmanın arızalanmadan veya sistem (operatör, sensörler, alarm sistemi) tarafından uyarı verdiğinde ekipmanın arızaya geçmeden önceden kestirilmiş süreler içinde gözden geçirilerek parça değişimi veya ayarlamalar yapılmasıdır.



    Bakım sistemlerinin veriler üzerinden incelendiği bu yazıda, bakım– onarım sistemleri için uygun bakım stratejisi bulmak her işletmenin hedefidir. Uygun strateji bulunurken de bakım–onarım sistemini oluşturan maliyetlerin azaltılması gerekmektir. Bu stratejiyi belirlerken aşağıda belirtilen 3 ana maliyet önemlidir.

    1. Arızi bakım maliyetleri
    2. Koruyucu bakım maliyetleri
    3. Sistemin durmasından kaynaklanan bakım maliyetleri

    Bakım–onarım sistemi incelenerek bakım– onarım maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çeşitli yaklaşımlar kullanılmıştır. Bu yaklaşımlar içinde fabrikanın bakım–onarım sistemiyle ilgili aşağıdaki veriler önemlidir:

    • İncelenen sistemdeki hat ve makine sayısı
    • Üretim hızı
    • Üretim maliyetleri
    • Arızanın meydana geldiği makine
    • Arızanın türü
    • Arızanın meydana geldiği zaman
    • Sistemin toplam duruş süresi
    • Arızi tamir süresi ve maliyetleri
    • Koruyucu bakım periyotları ve maliyetleri
    • Bakım çalışanlarının maliyetleri

    Yukarıda bahsi geçen verilerin toplanması, işlenmesi ve yorumlanması verinin katma değerli bir ürüne dönüşmesinin sonucudur. Bugün verilerin toplanmasından daha çok çözümlenmesine ihtiyaç duymaktayız. Çözümlenen veri sizin hangi noktada olduğunuzun sayısal ispatıdır. Tecrübeler sizi yanıltır sayılar size yol aldırır.


    Verilerin çözümlenmesi için Pareto analizi, Ki-Kare testi, sonlu geliş kaynaklı bekleme hattı modelleri ve modeller ile ilgili çeşitli yaklaşımlar kullanılarak sonuca varabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda bu modelleri ele alacağız.



Köşem

Organizasyon teorisyeni Geoffrey Moore’un bu konuda önemli bir sözü var, “Büyük veri olmadan, otobanın ortasındaki bir geyik gibisinizdir.” Ancak bakım verileriyle nerede olduğunuzu, nerede durduğunuzu ve nereye gittiğinizi bilirsiniz.

GEOFFREY MOORE

©  Creator. All rights reserved. Design by Topraksuyu 2022